Egynapos Öreg-Túr vízitúra

Egy nap is lehet feledhetetlen élmény.

A vízitúrát túravezető kíséri végig, teljesen kezdők is jelentkezhetnek!

11 fkm

Távolság

7700 Ft

Részvételi díj

3.5 óra

Időtartam

Sonkád-Kölcse

Útvonal

Május

2024.05.19. (Pünkösd Vas.)
Utolsó helyek

Június

2024.06.08. (Szo)
2024.06.29. (Szo)

Július

2024.07.06. (Szo)
2024.07.13. (Szo)

Augusztus

2024.08.03. (Szo)
2024.08.18. (Vas)

Szeptember

2024.09.08. (Vas)

Nagy csoportos Túr-túrát terveztek?

20 fő fölött, májustól szepremberig bármilyen álralatok választott időpontban megszervezzük a Túr-túrát.

Rövid ismertető

Kezdő vízitúrázók számára is tökéletes választás a sekély vizű, keskeny medrű Túr folyó. Lassú sodrásának köszönhetően, a vízitúrázás alapjait biztonságosan sajátíthatod el. Csak kalandvágyra és egy nagy adag kitartásra van szükség (mivel több órát fogunk a kenuban tölteni), de cserébe gyönyörű tájakat ismerhetsz meg és maradandó élményekkel távozhatsz!

A vízminőség Magyarország legjobbjai közé emeli a folyócskát, így nyugodtan lehűtheted majd magad akár az első pihenő után, amit már 2,5 fkm megtétele után elérünk, ez az úgynevezett „Itató”.

A vízitúránk több izgalmat is tartogat még, de kiemelném azt a két pontot, ahol szükségünk lesz egy kis limbó tudásra, a fák áthajlása ugyanis nem engedi meg, hogy egyenes háttal átevezzünk alattuk. Lassan meg is érkezünk Kölcsére, ahol ha minket választottatok, saját kikötőnkben tudtok partra szállni, ott ahol reggel hagytátok gépjárműveiteket.

Ha már úgyis a környékünkön jártok, érdemes ellátogatni a 10 km-re lévő Tiszakóródra, a „Nagybukóhoz”, vagy álljatok meg Szatmárcsekén egy hamisítatlan szatmári szilvalekvárt venni! 🙂 

vízitúra túr nagyhódos-sonkád vizitura vizitúra kenu túrtúra turtura

Menetrend

Nap

Érkezés:

14:00-tól Nagyhódosra, ha foglalsz nálunk a vízitúrát megelőző napra szállást.

Nap

Gyülekező:

Találkozási pont: 

Program:

Vízreszállás:

Partraszállás:

9:45-től

Kölcse (a kikötési pontnál találkozunk, együtt utazunk a vízreszálló helyhez, Sonkádra)

Mellény, evező és vízhatlan tároló osztás, rövid elméleti és gyakorlati oktatás.

10:30, Sonkád

14:00 körül, Kölcse

A vízitúrázók széles körében jól ismert és szeretett Öreg-Túron fogunk evezni. Sonkád-Kölcse szakasz az egyik legrövidebb Túr táv, a maga 11 folyókilométerével, mégse bízzák el magukat a Tiszán, Rábán edződött matrózok, a folyási sebesség erős tendálása a nullához és a bedőlt fák közötti manőverezés meg tudja dobni a túraidőt. De éppen ebben is rejlik ennek a szakasznak a varázsa, szépsége. Ráadásul a jelentéktelen sodrásnak köszönhetően, a tavi rózsa és a vízitök is gyakran előfordul, színesítve az amúgy is festői tájat. Az meg már csak hab a tortán, hogy a Túr lomhasága miatt tökéletes gyakorló terepet ad a bizonytalanabb evezőknek is. Egy Túr vízitúráról pedig úgy általánosságban elmondható, hogy tökéletes alapot ad azokhoz a családi legendáriumokhoz, amiket még évtizedek múlva is fel tudtok emlegetni! Teszteljétek le Ti is!

Mit hozz magaddal?

Elsősorban bőséges mennyiségű ivóvizet, szendvicseket és naptejet, valamint egy ülőpárnát. Ezen felül váltó száraz ruházat is jól jöhet, egy esetleges borulás alkalmával. A ruházatot az általunk biztosított vízhatlan tárolókban lehet majd elhelyezni.
Ha részletesebben olvasnál a javasolt felszerelésről és tuti mindenre fel akarsz készülni, olvasd el blogbejegyzésünket.

További, gyakran felmerülő kérdések között itt böngészhetsz.

Vízitúra emlékeztető

Még nem döntötted el, hogy velünk tartasz-e, de nem akarod elfelejteni ezt az eseményt? Csatlakozz FB eseményünkhöz, vagy lépj át vízitúra naptárunkba, ahonnan Google naptáradba is el tudod menteni a Neked releváns vízitúra időpontjainkat!

Egyéb

szolgáltatások

Szállás lehetőség

Messzebbről érkeznél és kipihenten szeretnél hozzánk csatlakozni? Ez esetben jó hírünk van, mert nálunk szállást is tudsz foglalni.
Kalandosra véve a figurát: sátorozhatsz! Egy kényelmesebb éjszakához pedig faházaink, vagy vendégházaink állnak szolgálatotokra! De ne feledd, a gyülekező ponthoz egyénileg kell eljutnod.
A vízitúra foglalás során szállásigényedet be tudod jelölni, nem kell több űrlap kitöltésével bajlódnod.

Étkezési lehetőség

Az elégetett energiát gyorsan vissza tudod majd tölteni, ugyanis ha akarod, a túra után meleg kétfogásos étkezéssel várunk majd. Az étkezési igényt szintén a foglalás során tudod majd jelezni.

Kerékpár bérlés

Igény és energia esetén a vissza útra kerékpárt is lehet bérelni. Vagy szimplán, visszaérkezés után még egy környékbeli felfedező biciklitúrát is tudsz csapni. Rengeteg a látnivaló a környéken. Ahogy fentebb írtuk, Tiszakóród, Szatmárcseke, vagy akár a Túristvándi vízimalom, a nagyari Luby kastély, mind-mind felfedezésre érdemes helyek.

Vízitúra jelentkezés